vrijdag 9 december 2011

El Clasico, de wedstrijd van het jaar

Morgen is het zover. De wedstrijd waar de hele wereld naar uit heeft gekeken vindt plaats in Madrid. Real Madrid - FC Barcelona. El Clasico. De wedstrijd van het jaar. Sinds de eerste ontmoeting tussen de twee grootste voetbalclubs uit het hedendaagse voetbal in 1902 (die werd gewonnen door FC Barcelona) hebben de twee rivalen maarliefst 246 keer het veld betreden. Natuurlijk is het altijd leuk om de feiten dan naast elkaar te leggen, maar daar worden de Madrid-fans niet blij van.

Alle wedstrijden
winst
verlies
gelijkspel
goals voor
goals tegen
doelsaldo
Real Madrid
90
102
54
393
425
-32
FC Barcelona
102
90
54
425
393
32

Er is echter wel hoop. Bovenstaande tabel geeft namelijk alle wedstrijden weer die er ooit tussen de twee grootmachten gespeeld zijn. Dus zo ook de vriendschappelijke duels. Gaan we kijken naar de officiële wedstrijden, laten we zeggen dat dit de wedstrijden zijn die er tot doen (competitie, Champions League, Copa del Rey etc.) dan leven we ineens in een hele andere wereld.

Alle officiële wedstrijden
winst
verlies
gelijkspel
goals voor
goals tegen
doelsaldo
Real Madrid
86
84
45
354
347
7
FC Barcelona
84
86
45
347
354
-7

Het verschil is minimaal, dat besef ik. Maar aan het eind van de rit, die nog lang niet voorbij is, wordt er toch gekeken naar de cijfers. En hoewel FC Barcelona de laatste jaren het Europese voetbal heeft gedomineerd, Messi nog maar vier doelpunten hoeft te maken om Alfredo di Stefano te passeren op de topscorerslijst van El Clasico (14 om 18 doelpunten) en een C-elftal van FC Barcelona afgelopen dinsdag even achterloos BATE Borisov oprolde. Gloort er toch een klein beetje hoop voor de Madrilenen. In de competitie staat men bovenaan, de poulefase van de Champions League zijn ze ongeslagen doorgekomen en het achterbakse waar de buitenwereld zoveel kritiek op heeft na vorig jaar, is er grotendeels vanaf.

Om 22:00 uur morgenavond, te zien via internet of Sport1, begint het spektakel van het jaar. Of het een mooie wedstrijd wordt? Wie weet. Schiet Messi of C. Ronaldo er drie in? Zeg jij het? Ik zet in op een 2-1 overwinning van Madrid. Niet omdat ik in het Spaanse voetbal voor die club ben, maar omdat ik echt vind dat Real Madrid dit jaar meer dan aardig voetbalt. Dus. De eerste helft is helemaal voor FC Barcelona. Xavi, Iniesta, Messi, ze spelen de Madrilen helemaal weg. Het enige wat ze vergeten, is deze grote overmacht uit te buiten in meer dan één doelpunt. Tweemaal staat de laat een grotere voorsprong voor de Blaugrana in de weg. Het Santiago Bernabéu keert zich tegen de eigen Los Merengues. Maar in de rust, je voelt hem al aankomen, verandert alles. De rest mag je zelf invullen. Als je maar niet vergeet dat de eindstand 2-1 wordt.


Morgenavond. 22:00 uur Nederlandse tijd. Internet of Sport1. Real Mardid - FC Barcelona. El Clasico. Veel plezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten