zondag 28 april 2013

De abdicatie van de eeuw; welkom Willem


Abdicatie. Binnen één dag werd dit het bekendste woord van Nederland. Iedereen had het over de abdilatie, adicatie en aboratie, maar niemand wist wat het betekende. Daarom nog eenmaal, voor al die abdilanten, adicanten en aboranten; “Abdicatie komt van het Latijnse abdicatio, dat onder meer 'het neerleggen van een ambt' betekende. Het is afgeleid van het werkwoord abdicare 'afwijzen, afstand doen', dat waarschijnlijk gevormd is uit ab- 'af' en dicare 'plechtig verkondigen'. Als werkwoord is zowel abdiceren (met s-uitspraak) als abdiqueren (met k-uitspraak) correct. De oorspronkelijke vorm is die met een c; de schrijfwijze met qu is ontstaan in het Frans: abdiquer sloot qua uitspraak beter aan bij het zelfstandig naamwoord abdication.”

Maar voor de uitleg van het woord abdicatie schrijf ik jullie niet. Wel schrijf ik jullie om de man en vrouw die de abdicatie ondergaan. Onze eigen koning en koningin. Want we kunnen wel stoer gaan doen en zeggen dat de troonswisseling ons niks aangaat. Willem Alexander zal ónze koning worden. Net zoals koningin Beatrix de vorstin was van onze ouders. Een uniek moment dat we nu met een helder verstand kunnen benaderen. We zijn geen tieners meer als met de aanslagen van 9-11 in New York. We zijn geen kleine kinderen meer die zorgeloos rondhuppelden toen in 1998 de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia werd gebombardeerd en 4.500 gewonden vielen (waaronder 414 doden). Die tijd hebben we achter ons gelaten. Nu hebben we verstand, praten sommigen van ons op universitair niveau en begint ons bureauleven. Besef je daarom goed dat de aanstaande abdicatie een historisch moment in je eigen leven wordt.

We nemen na 33 jaar afscheid van onze Bea. Zij gaf Nederland bij haar aanstelling in 1980 een internationaal gezicht, zoals haar moeder dat in de jaren daarvoor deed. Op 30 april van dat jaar braken er zoals gewoonlijk in Nederland ook rellen uit bij de aanstelling van koniging Beatrix. ‘Geen woning, geen koning’, was de leus die krakers tijdens de abdicatie toendertijd gebruikte om een groot gedeelte van de binnenstad van Amsterdam tot gort te slaan. Versta mij niet verkeerd. Soms is een knokpartij niet slecht. Even een tikkie uitdelen, een steentje gooien hier en daar. Maar waarom gebeurt het altijd als we juist feest moeten vieren, plezier moeten hebben? Die onzin van relschoppers komt er bij mij maar niet in. Een kampioenschap van Ajax staat altijd garant voor rellen. Altijd sneuvelen er weer winkelruiten. Moet de ME opdraven. En ontbreken er in elk willekeurige straat in Amsterdam stoeptegels, die gebruikt zijn om een politieauto te doorboren. Een relletje mag, maar doe het dan in je achtertuin. Met je eigen vrienden, je eigen stenen en gebruik alsjeblieft je eigen ramen om in te gooien.

Genoeg over rellen, want op 30 april moet het immers een feest worden. Maar ik kijk nog iets verder dan de abdicatie. Er zijn Kamerleden die hebben aangegeven geen eed af te leggen tegenover toekomstig koning Willem Alexander. Eén van die recalcitrante egoïsten is Marianne Thieme. Met haar altijd mierenneukerige gedrag heeft zij het geschopt tot bekendste fractievoorzitster van een politieke partij in Nederland. Van mij mag de Partij van de Dieren worden opgeheven. Het is de meest onzinnige partij die er bestaat. We mogen geen balonnen oplaten tijdens de abdicatie, want deze breken niet af in het milieu. Zoals ‘De Kwis’ van Paul de Leeuw het zo mooi zei; “Marianne Thieme is hetgeen dat nooit in de natuur zal afbreken.” Thieme is dus niet mijn vrouw, daarom heb ik een mening over haar volgelingen: Ik ben van mening dat alle Kamerleden die de eed niet af willen leggen voor de inhuldiging van Willem Alexander uit de kamer gezet moeten worden. Gewoon uit principe. De Tweede Kamer is van ons, het land. En het land is in de toekomst van Alex. Dus doe niet moeilijk over een eed. Want nu snap ik waarom er in de Tweede Kamer om de meest onnodige zaken wordt vergaderd. Omdat er van die nietsnutten als Marianne Thieme tussenzitten.  

Het lijkt mij wel duidelijk. Besef dat er op 30 april 2013 historie geschreven gaat worden. Historie waar je over vijftig jaar precies nog van weet  waar je was, naast wie je stond of zat en wanneer het gevoel van trots je beklijfde. Lang leve de Koning en Koningin. Hoera, hoera, hoera.

PS: Van mij had Maxima koningin mogen worden; wauwie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten