maandag 22 april 2013

De oplossing voor de problemen van PSV ligt bij Lex Immers


De laatste tijd vraag ik het mijzelf vaak af. Waarom werd PSV onder Guus Hiddink in vijf jaar vier keer kampioen van Nederland, en staan we nu al sinds 2008 droog? Waar kan het toch aan liggen? Is het ‘de kabel’ die door VI genoemd is? Het gebrek aan vertrouwen bij mensen als Brands en Sanders? Of ligt het toch aan het ontbrekende leiderschap van Advocaat en andere bepalende spelers? Als een echte Nederlander heb ik hier uiteraard ook mijn mening over. En net zoals iedere andere Nederlander ben ik er van overtuigd dat mijn mening de juiste is. Maar na het lezen van mijn volgende zinnen begrijp je waarom ik echt gelijk heb.

Het probleem van PSV ligt hem namelijk in de trots van de spelersselectie. De hele maatschappij is in twintig, dertig jaar zo veranderd dat spelers niet meer voor het belang van een club spelen, maar voor het eigenbelang. De spelers achten het belang van de juiste kleur van de schoen en een nieuwe tatoeage ver boven het belang van de kampioensaspiraties die binnen een topclub als PSV broeien. Als het individu maar een goede wedstrijd speelt en een transfer naar het buitenland verdient. Dat is wat spelers nu belangrijk vinden. Gelukkig is dit nog niet te zien bij iedere speler in de Eredivisie. Voorbeeld en cultbewaarder Lex Immers is hét voorbeeld van iemand die niet speelt voor de centen of zijn eigen haggie. Nee, Lex speelt voor de club. Kijk maar.

Deze manier van juichen is niet speciaal voor Immers. Eerst deed hij het voor ADO Den Haag, en nu voor Feyenoord. Zo moet iedere speler juichen, na elk doelpunt. Ook al is het een intikker. Bij Lexie proef je de trots van het mogen spelen voor een grote voetbalclub. Hij verstaat de wens van het bestuur en de supporters, die elke wedstrijd het maximale van spelers verwachten. Want je kunt slecht spelen en verliezen, maar als je inzet hebt getoond met het hele team kun je ze weinig verwijten maken. Lex pompt met zijn spel en manier van juichen adrenaline in het bloed van de spelers en supporters. Bij elke verkeerde beslissing van de scheidsrechter springt Lex op en blijft doorzeuren over de hoekschop die hij toch echt verdiend had. Lex doet alles wat een PSV’er niet doet. Ook nu kun je het verschil zien.

Het is duidelijk. Als PSV kampioen wilt worden, moeten eerst de spelers trots worden op de club waar ze voor spelen. Het rood-wit moet niet hetzelfde voelen als geel-zwart. De eerste stappen die je op het veld zet namens je club moeten elke keer weer bijzonder zijn. Je moet je bevoorrecht voelen dat je de kans hebt gekregen om van je hobby je werk te maken. Want hoe oneerlijk is het als je naar hard zwoegende magazijnmedewerkers kijkt, die vaak een slecht salaris krijgen, en die dan in het weekend naar zijn clubje gaat kijken. Zijn clubje met ongemotiveerde spelers die wel zeggen voor de club te leven, maar diep van binnen weten dat het ze alleen maar om de centen te doen is. Dat is het probleem van PSV. Bezem erdoorheen, vanaf nul beginnen en over een jaartje met de ‘Lex Immers mentaliteit’ voetballen. Alleen dan wordt PSV ooit nog kampioen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten