vrijdag 25 april 2014

Met het heengaan van Tito, verdwijnt het tiki-taka voorgoed

Het was een treurige dag. Donkere wolken pakten zich samen boven het vasteland van Europa. Hoosbuien zouden de beginnende warmte even doen wegvagen. Alle spaghettibandjes, sandalen met sokken en mouwloze t-shirts kunnen weer worden opgeborgen. Want vandaag zijn we in rouw. Tito Vilanova is niet langer onder ons.

Ik moet jullie iets eerlijk bekennen. Ik ben nooit een fan geweest van het Barcelona van het laatste decennium. Sterker nog, het witte bloed van Madrid stroomt door mijn aderen. Misschien is het wel de afkeer tegen het perfecte voetbal. In mijn ogen is namelijk niets perfect, dus ook geen voetbalteam. Maar als er in de laatste eeuw één team was dat perfectie naderde, dan was het Barcelona wel. Het Barcelona, zoals velen zeggen, van Pep Guardiola. Maar iedereen weet dat een hoofdtrainer het niet alleen doet. Zijn assistenten zijn misschien wel waardevoller dan hijzelf. Het beste voetbalteam ter wereld was niet van Pep, het was van Tito.

Vanaf 2007 zaten de twee boezemvrienden naast elkaar op de bank bij Barcelona. Eerst als trainers van Barcelona B, een jaar later als hoofd- en assistent-trainer van het grote Barcelona. Onder hun leiding won de Blaugrana de Champions League, de landstitel, de Copa del Rey, de Supercopa, het Wereldkampioenschap voor clubteams en de Super Cup. En niet één keer. Alle prijzen werden meerdere malen in de wacht gesleept met fabelachtig voetbal. Elke muur van graniet die werd opgeworpen door de tegenpartij werd geslecht door magistraal positiespel. De bal het werk laten doen. Spelen als één team. Niemand kon ze verslaan. Zo goed waren ze, zo ontzettend goed.


Nu zit Barcelona echter in een klein dipje. Het wordt beschuldigd van onjuist handelen bij transfers, Messi is dit seizoen blessuregevoeliger dan ooit en de jaren beginnen voor veel spelers te tellen. Maar alles stopte vandaag. Heel de voetbalwereld stond even stil. Geen transfernieuws, geen mededelingen over het komende WK in Brazilië. Nee. De man die jarenlang heeft gevochten tegen een keiharde, genadeloze ziekte, is vandaag heengegaan. De man die als enige op de hele wereld wist hoe voetbal gespeeld moest worden, zit nu boven naast God. Bedankt, Tito. Vaarwel, tiki-taka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten