vrijdag 25 november 2011

Muziekcolumn V; "Gezongen, met de dood in de schoenen"

Vertel me eens. Welk nummer, dat je in het afgelopen jaar hebt gehoord, is volgens jou echt een nummer dat je over 20 jaar nog steeds met evenveel plezier terug luistert en mee zingt? Is het ‘Born This Way’ van Lady Gaga, één van de nummers van Coldplay of Michael Buble? Of ga je toch voor de immens grote warmte en liefde uit de liedjes van Adele? Het is mogelijk, maar niemand kan nu nog een nummer schrijven met de dood in zijn schoenen.

Ik neem je mee naar de jaren ’50 en ’60 in Amerika. De Tweede Wereldoorlog was net achter de rug en in Amerika heeft zich één van de zwartste dagen in de muziekgeschiedenis afgespeeld. Het is even een zijweg in het verhaal, maar op 3 februari 1959 stortte er een vliegtuig neer in de staat van Iowa, met vier inzittende. De piloot Roger Peterson, Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson. Het gaat vooral om de laatste drie, Amerikaanse muzieklegendes. Dit vliegtuigongeluk staat in Amerika ook wel bekend als ‘The Day That The Music Died’. Wij kennen het vooral van Don McLean, die met het liedje ‘American Pie’ een hommage bracht aan de overleden helden.


De sfeer in Amerika was grimmig en droevig na deze gebeurtenis. Waylon Jennings, echte country liefhebbers kennen hem, had immers zijn stoeltje voor het verongelukte vliegtuig afgestaan aan J.P. Richardson. Amerika had nog een held kunnen verliezen op die bewuste 3 februari. Maar dat bleef ze gelukkig bespaard. In die tijd leefde, toen nog wel, Jimmy Donley. Deze man zal jullie niks zeggen, maar om het kort te houden: Briljante singer-songwriter die overleed aan overmatig drankgebruik. Vlak voor zijn dood schreef Donley, hij werd maar 33 jaar, ‘Think it Over’. Dit nummer beschrijft zijn leven met de door merg en been gaande tekst, ‘I am a heartbroken man’. Tim Knol, die over 10 jaar misschien wel één van Nederlands grootste zangers zal zijn, vertolkte dit nummer afgelopen week bij De Wereld Draait Door en liet ons even voelen hoe het is om bijna dood te gaan.


Maar wat ons echt raakt, en ook altijd bij zal blijven, is Johnny Cash. Overleden op 12 september 2003, maar tot op de dag van vandaag één van de meest invloedrijke countryzangers aller tijden. Tot zijn dood is Cash altijd blijven zingen, en het was terug te horen in zijn stem. De laatste decennia van zijn leven stonden in het teken van ‘The American Recordings’. Nummers van grote Amerikaanse muzieklegende die Cash met zijn door ziekte doordrongen stem dunnetjes over deed. In maart 2003 had hij zijn laatste hit. The curtain call. De laatste Johnny Cash ooit. Het nummer ‘Hurt’, door Cash gecoverd van Trent Reznor, wordt door Cash met één been in het graf gezongen. Je hoort in zijn stem dat het niet lang meer gaat duren voordat hij ons gaat verlaten. Op het einde van de videoclip, die een Grammy won en door New Musical Express werd verkozen tot beste video aller tijden, sluit Cash de piano waar hij achter zit. Het boek gaat dicht. Cash stopt ermee. Het laatste nummer is gezongen, met de dood in zijn schoenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten