vrijdag 9 september 2011

De man van de 20ste eeuw (10-05-2011)

4 april jongstleden was het 43 jaar geleden dat dr. Martin Luther King Jr. op het balkon van een motel in Memphis werd neerschoten en niet veel later het leven liet. Sommige Amerikaanse televisiezenders vonden het de moeite waard om hun dagelijkse programmering aan te passen om Martin Luther King te herdenken. Maar jammer genoeg waren er veel zenders die niet de moeite hadden genomen om de belangrijkste man uit de 20ste eeuw te herdenken.

Charismatisch leiderschap, zoals het zo mooi genoemd wordt. Martin Luther King Jr. was, is een voorbeeld voor iedereen. Zonder enig geweld probeerde hij zijn droom na te leven; gelijkheid voor iedereen. Amerika was het land waar apartheid tot het uiterste werd gedreven. Gekleurde mensen mochten nergens komen waar blanke kwamen. Aparte wc's, aparte bibliotheken en zelfs aparte parken waren in de jaren '50 normaal in Amerika.

Dit allemaal tot Rosa Parks in 1955 in de staat Alabama weigerde op te staan voor een blanke man in een openbare bus. Ze kreeg een geldboete, maar omdat ze die niet wilde betalen, werd ze opgepakt vanwege ‘verstoring van de openbare orde’. Toen kwam Martin Luther King om de hoek kijken.
Als Civil Rights Leader besloot Martin Luther King, geweldloos wel te verstaan, in opstand te komen tegen de apartheid in Amerika. Dit alles leidde in 1963 tot zijn onvergetelijke 'I have a Dream' speech en de steun van toenmalig president van Amerika John F. Kennedy. JFK was zich bewust van het feit dat er in Amerika iets verkeerds aan de gang was. Niet veel later na de speech van Martin Luther King in Washington, voor Lincoln Memorial, begon JFK aan het ‘schoonmaken van Amerika’. Al snel kwamen er openbare bibliotheken en parken. Wc’s en bioscopen mochten door zwart en wit bezocht worden en zelfs scholen werden beetje bij beetje toegankelijk voor iedereen. Toen John F. Kennedy eind 1963 werd doodgeschoten, zei Martin Luther King op een avond tegen zijn vrouw: 'Dit staat mij ook te wachten.'

Op 3 april 1968 gaf Martin Luther King zijn laatste speech. 'I've been to the mountaintop' was de laatste speech die men ooit van de voormalig baptistische dominee zou horen. Martin Luther King beloofde zijn volk dat het beloofde land van God op hen wacht. 'My eyes have seen the glory of the coming of the Lord.' Dit waren de laatste woorden van Martin Luther King in het openbaar. Op 4 april, rond de klok van 6 uur 's avonds, werd hij neergeschoten op het balkon van een motel in Memphis.
 
De meest invloedrijke man van Amerika, van de wereld uit de 20ste eeuw, slijt uit onze geheugens. Het moet niet zo zijn dat we vergeten dat er ooit iemand opstond voor ‘onze’ vrijheid. Dat de mensen in het Midden-Oosten, die nu dag en nacht om een stukje grond vechten, eens beseffen dat er in de jaren ’60 iemand veel meer bereikt heeft zonder ook maar een keer geweld te gebruiken. En dat we ons eens meer gaan realiseren dat de vrijheid waarmee we nu leven hebben we te danken aan een persoon. En zoals het op zijn grafsteen staat:

Free at last, free at last. God almighty, I’m free at last 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten