zondag 13 januari 2013

Lance Armstrong; de eeuwige oplichter of de beste wielrenner aller tijden?


Wat vindt u? Na alle berichtgeving van de afgelopen tijd. Is Lance Armstrong voor u nog een groot kampioen? Is Lance Armstrong nog de man waar u aan denkt als ik het woord ‘onoverwinnelijk’ opschrijf? Of heeft deze man heel uw leven verpest? Wat u ook van Lance Armstrong denkt, hij heeft kanker overwonnen. Hij is de strijd met leven of dood aangegaan. Maandenlang bracht hij door in een ziekenhuis. Werd talloze keren geopereerd en verloor al zijn haar. En daarna. Daarna won hij zeven keer de Tour de France. Maar is Lance nu de eeuwige oplichter? Of is hij de beste wielrenner aller tijden?

Laten we er eerst vanuit gaan dat Lance doping gebruikt heeft in zijn actieve sportcarrière. Dat hij stelselmatig zijn ploeggenoten voorzag van epo, bloedtransfusies en welke andere gekke dopingmiddelen er nog zijn. Lance beweert altijd met een stalen gezicht dat hij geen doping gebruikt. Maar waarom doet hij dat? Omdat hij weet dat hij fout zit natuurlijk. Lance had zelf ook niet gedacht dat acht jaar na zijn laatste Tourzege de dopingonderzoekers nog achter zijn bloedstalen aan zouden gaan. Lance loog tegen iedereen. Kocht bestuursleden van UCI om en gaf kankerpatiënten valse hoop. Want zelfs iemand die kanker overwonnen heeft is niet in staat tot wat Lance Armstrong heeft gepresteerd. Het zeven maal winnen van de Tour de France. Lance is een oplichter. Nog een grotere dan het Nederlandse bankensysteem en onze eigen belastingdienst.

Maar aan de andere kant schuilt een heel ander verhaal. In de afgelopen dertig jaar is er door bijna heel het wielerpeloton doping gebruikt. Ik hoef er geen statistiek bij te halen, ik vertel het u zo. Als Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges verliest, gaat in de meeste gevallen de zege naar de nummer negen in de eindklassering van toen. Alle acht die daarvoor zaten hebben namelijk bekend doping te hebben gebruikt. Dus Lance was de beste dopingwielrenner onder de dopingwielrenners. Best knap toch. En daar komt ook nog bij dat er nooit doping in het bloed van Lance is aangetroffen. Er zijn alleen verklaringen afgelegd waarin gezegd wordt dat hij doping gebruikt zou hebben. Maar geef mij eens twee miljoen euro en ik verklaar tegen iedereen de geheime minnaar van Estelle Cruijff ben.

Een verhaal met twee kanten dus. In de ene hoek hebben we Lance de oplichter die miljoenen kankerpatiënten op de wereld bedrogen heeft met zijn onoverwinnelijkheid. In de andere hoek staat een man die alleen met verklaringen over dopinggebruik naar beneden wordt gehaald. Gewoon om de beste man te sarren. Donderdag zullen we het weten. Dan vertelt Lance Armstrong in een anderhalf uur durend televisie-interview met Oprah Winfrey de waarheid over wat er precies in zijn profloopbaan gebeurd is. Maar was hij nou een oplichter of een held? Bepaalt u het zelf maar. 

1 opmerking:

  1. Lance heeft nooit gezegd dat hij geen doping heeft gebruikt! Nuance: hij zei altijd dat hij nooit positief heeft getest. Dat is helemaal niet hetzelfde. Een schijnheilige is hij dus alvast niet. :-)

    BeantwoordenVerwijderen